Стандард

Сиромаштија

КОМПАНИИ

Сиромаштијата расте, децата ги напуштаат училиштата

Влатко Зорба
ММФ ги подобри своите проценки за светската економија во 2021 година, посочувајќи на „невидени стимуланси“ со кои владите се обидуваат да ги ублажат ефектите од...
КОМПАНИИ

Дарежлива помош за 5 сектори: Оваа европска земја има мисија да спречи ширење на сиромаштија

Влатко Зорба
Италијанската влада усвои нов пакет мерки за помош на најпогодените од економската криза предизвикана од пандемијата Ковид-19. Според локален весник, помошта од 32 милијарди евра...
БИЗЛАЈФ

Живот со помалку од 100 денари дневно: Земји каде десетици милиони луѓе живеат во екстремна сиромаштија (инфографик)

Влатко Зорба
Живот со помалку од 1,90 долари на ден. Ова значи дека имате околу 100 денари за да ги покриете вашите потреби во рок од 24...
КОМПАНИИ

Си Џинпинг прогласи „победа над сиромаштијата“ во Кина

Влатко Зорба
Кинескиот претседател Си Џинпинг денеска на церемонијата во Пекинг објави „целосна победа“ во борбата против руралната сиромаштија при одбележување на осум години од неговиот мандат....
ЕКОНОМИЈА

Вирусот може да „турне“ половина милијарда луѓе во сиромаштија

Stefanija Kuzmanovska
Економската криза предизвикана од коронавирусот може да ја зголеми глобалната сиромаштија за половина милијарда. Ова мрачно предупредување потекнува од студијата на Обединетите нации (ОН) за...