СТАНДАРД life

Евро

ЕКОНОМИЈА

За само едно евро ќе може да се основа друштво со ограничена одговорност

Влатко Зорба
Секој што има идеа за водење бизнис, ќе може за само едно евро да основа друштво со ограничена одговорност. Ова го предвидува Предлог- законот за...
КОМПАНИИ

Доларот тоне се подлабоко, јуанот и еврото растат

Влатко Зорба
Со рекордно ниски каматни стапки во САД, огромен дефицит на САД и континуирана глобална трговија, доларот ослабна уште повеќе со влегувањето во новата година –...
АНАЛИЗИ

25 години подоцна: што се случи со еврото?

Влатко Зорба
Пред 25 години, на 15 декември 1995 година, петнаесет шефови на држави на тогашните земји-членки на Европската унија на состанокот на Мадридскиот совет одлучија идната...
КОМПАНИИ

Доларот изгуби скоро 7% минатата година, еврото зајакна за повеќе од 9 отсто

Влатко Зорба
На светските пазари, вредноста на доларот во однос на кошницата со валути минатата година падна за скоро 7 проценти и падна на најниско ниво во...
КОМПАНИИ

Која банкнота е најпопуларна меѓу фалсификаторите?

msp-admin
Од 2002 година, кога беше воведенo еврото, откриени се 19 милиони фалсификувани банкноти на оваа валута со номинална вредност од 1,2 милијарди евра. Само минатата...