СТАНДАРД life

финасии

ЕКОНОМИЈА

Нова Фискална стратегија: Стапки на раст над 5% и намалување на невработеноста на 8,6% до 2026

Влатко Зорба
На среден рок, стапките на економски раст ќе надминат 5%, стапката на невработеност ќе се намали на 8,6%, додека стапката на вработеност ќе се искачи...
ЕКОНОМИЈА

Исплатата на помошта од 6000 денари се уште не е започната, ќе следуваат официјални најави штом сите услови се исполнети

Берта Китинска
Исплатата на помошта од 6000 денари се уште не е започната,  информираа од Македонската банкарска асоцијација. Отаму велат дека банките се подготвени да почнат со...
ЕКОНОМИЈА

Се зголемува финансиската поддршка за занаетчиите

Берта Китинска
На предлог на Министерството за економија Владата денеска ги усвои измените на Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво со што се зголемија средствата за поддршка...
ЕКОНОМИЈА

Ребалансот во Собрание: Граѓаните и фирмите ја очекуваат финансиската помош од четвртиот пакет мерки

Берта Китинска
Четвртиот пакет антикризни мерки зависи од усвојување на ребалансот. Во овјо пакет предвидено е финансиска поддршка за: 4,3 милијарди денари за финансиска поддршка за исплата...
ЕКОНОМИЈА

Компаниите со ниски приходи ќе добијат поголема финансиска поддршка за исплата на плати

Берта Китинска
Компаниите кои се потешко погодени од кризата, односно кои имаат поголем пад на приходите, ќе добијат поголема финансиска поддршка за исплата на плати, предвидува новиот...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Финансиски ќе бидат поддржани вработените кои ги изгубија своите работни места

Берта Китинска
Со добра стратегија за економска соработка во регионот, инвестиции во регионалната инфраструктура, развој на соработката и трговијата, можеме да постигнеме синергија и да го забрзаме...
ЕКОНОМИЈА

ССКМ: Протоколи и финансиска поддршка за опстанок на субјектите кои со месеци се принудно затворени

Берта Китинска
Пред пропаѓање во исклучително тешка состојба се претпријатијата од секторот услуги кои како резултат на владината Уредба се уште се принудно затворени и не се...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: Барајте ги вашите сметки, покрај повратот на средства учествувате во борбата против против затајувачите!

Берта Китинска
МојДДВ веќе брои над 315.000 корисници.Барајте ги вашите сметки и скенирајте ги – не само затоа што остварувате право на поврат и може да добиете...
ЕКОНОМИЈА

Царовска: Компаниите што имаат капацитет за вложување да аплицираат за финансиска поддршка

Сите компании што сметаат дека имаат капацитет за вложување во своите производствени објекти, да се обратат до Министерството за економија и да аплицираат за Програмата...