Стандард

Македонија

ЕКОНОМИЈА

Расте интересот на македонските граѓани за купување на електрични возила

Stefanija Kuzmanovska
Заинтересираност за купување на електрични возила секако дека има, и интересот е во постојан пораст, велат за „Локално“ од „Порше Македонија“, компанија која ги застапува...
ЕКОНОМИЈА

На пазарот доминираат микропретпријатијата со помалку од 10 вработени

Влатко Зорба
Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, 58 765 пазарноориентирани деловни субјекти, активни во областа на индустријата, градежништвото, трговијата и останатите услужни дејности, оствариле...
ЕКОНОМИЈА

„Nomad Capitalist“ ја вбројува Македонија како една од најсилните „економии со слободен пазар“

Влатко Зорба
„Nomad Capitalist“ ја вбројува С. Македонија во една од најсилните „економии со слободен пазар“ во светот. Во написот покрај Македонија, наброени се: Кина, Сингапур, Хонг...
ЕКОНОМИЈА

Предности на балирањето отпад наспроти отворените депонии

Влатко Зорба
Денес во светот постојат повеќе методи на управување со отпадот. Додека повеќето од нив се повеќе го вклучуваат отпадот во циркуларната економија, давајќи му на...
ЕКОНОМИЈА

ДЗС: 151.972 невработени лица во IV тримесечје од 2020 година

Влатко Зорба
Според податоците на Државниот завод за статистика, во IV тримесечје од 2020 година, активното население во Република Северна Македонија изнесува 941 524 лица, од кои...
АНАЛИЗИ

Brainster: До 2025 се очекува дефицит од 5.142 ИТ кадри во Македонија

Влатко Зорба
Сведоци сме на бројни истражувања, анализи и извештаи кои наведуваат дека работните места ќе бидат многу поразлични во претстојниот период, односно предвидувањата се дека дури...
ЕКОНОМИЈА

40% од високо-образованите Македонци живеат и работат во странство!

Влатко Зорба
Незапирлив тренд на одлив на високо-образован кадар од земјава. Во 2010 та година, според проценките на Светска банка 29,1% од високо образованите луѓе во земјава...
ЕКОНОМИЈА

Македонците трошат околу 16.000 денари годишно на пиво

Влатко Зорба
Многу туристи и светски патници сметаат дека пробувањето на странските домашни пива е неизбежен дел од нивното патување. Сепак, цената на овој популарен алкохолен пијалак...
ЕКОНОМИЈА

ССМ: Минималната плата да порасне на 60% од просечната

Влатко Зорба
Просечната плата во Македонија покрива околу 70% од синдикалната минимална кошничка. Ако се земе во предвид дека синдикалната минимална кошничка за јануари 2021 година изнесува...
ЕКОНОМИЈА

Зошто е потребно да се рециклира пластиката?

Влатко Зорба
Рециклирањето на отпадната пластика им дава нов живот на други пластични производи, а воедно се заштитува животна околина од загадување. Како материјал, пластиката има многу...