Таг : ССК

Компании и пазар

Македонски квалитет 2019 – Арсовска и Пендаровски ги доделија престижните признанија

Влатко Зорба
Во свечена атмосфера, во присуство на бројни гости, министри, претставници на институции и на дипломатскиот кор, соработници, традиционално и годинава беа доделени десетте признанија за...
Компании и пазар

ССК: Вистините и лагите за исплаќањето К-15

Влатко Зорба
Деновиве се погласно се зборува за регрес за годишен одмор или популарно наречен К-15, при што циркулираат информации со невистинити содржини, па дури се оди...
ЕКОНОМИЈА

Арсовска: Потребна институционална поддршка за позиционирање на македонските брендови

Влатко Зорба
Македонските брендови тешко се позиционираат, мала e застапеностa на нашите производи на глобалните пазари, a истото се должи генерално на непостоење национална стратегија за институционална...
Компании и пазар

Брзите измени на Законите влеваат несигурност кај компаниите и граѓаните

Влатко Зорба
Честото менување на законската регулатива и ефектите од промените особено во даночните закони врз стопанството, најавата за нова глобална економска криза во 2020 година, како...
ЕКОНОМИЈА

ССК: Сивата економија ќе ја победиме со примена на Законот против нерегистрирани

Влатко Зорба
Сојузот на стопански комори на Македонија институционално ги зајакнува воспоставените релации со инспекциските служби се со цел подобрување на соработката во интерес на компаниите. Во...
Компании и пазар

Арсовска: Претпријатијата се ‘рбет на економијата и им треба поддршка

Влатко Зорба
Данела Арсовска, претседател на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), како претседавач на панел-сесијата на тема: „Moжности за финансирање на малите и средни претпријатија...
Компании и пазар

Со медијација до брзо и успешно решавање на деловните спорови

Влатко Зорба
Со Меморандум за соработка Комората на медијатори ја зацврсти соработката со Академијата за судии и јавни обвинители на прес конференцијата во рамки на Сојузот на...
ЕКОНОМИЈА

Арсовска: Нејасно е врз кои параметри е базиран проектираниот раст од 3,8% идната година

Влатко Зорба
Финансирањето на трошења кои нема да стимулираат раст на продуктивноста и подобрување на условите за работа на субјектите во приватниот сектор кој е двигател на...