СТАНДАРД life

работа од дома

КОМПАНИИ

Шефот на „Џеј Пи Морган“: Работата од дома несоодветна за младите

Работата од далечина не е погодна за младите, ниту за оние кои се стремат кон напредок и развој, рече извршниот директор на банкарската група „Џеј...
КОМПАНИИ

Најголемата европска банка одлучи: Работа од дома за 1.200 вработени засекогаш

Влатко Зорба
Најголемата европска банка HSBC одлучи да префрли повеќе од 1.200 вработени во Велика Британија на постојана работа од дома. Според Ројтерс, ова е еден од...
БИЗЛАЈФ

Работата од дома нè оддалечи од колегите, но не само физички: Кои се последиците од недостатокот на интеракција?

Влатко Зорба
По пандемијата, ќе останат бројни прашања за кои се потребни одговори и решенија. На пример, дали и како – одеднаш да ги вратите вработените во...
БИЗЛАЈФ

Три начини за БОРБА со „дигиталниот замор“

Влатко Зорба
Минатата година дефинитивно беше обележана со пандемија на коронавирус што го смени начинот на живот, работа и забава. Еден од проблемите е дефинитивно дигиталниот замор,...
БИЗЛАЈФ

Боледување, додека работите од дома: Дали воопшто постои или со температура седите пред вашиот лаптоп?

Влатко Зорба
Во првите месеци од пандемијата, односно работа од дома, вработените работеа во просек до три часа подолго на ден. Прекувремена работа, напор, напнатост околу Ковид...
БИЗЛАЈФ

Како работодавците можат да ја користат работата од дома за да ве шпионираат?

Влатко Зорба
Работодавачите располагаат со цела низа алатки за да проверат што прават вработените на различни услуги – е заклучокот на извештајот објавен од „NYTimes“. Бидејќи ефектите...
КОМПАНИИ

Директорот на „Голдман Сакс“: Ќе ја укинеме работата од дома што е можно поскоро

Влатко Зорба
Извршниот директор на „Голдман Сакс“, Дејвид Соломон, не смета дека е добро што вработените не работат во нивните канцеларии поради пандемијата на коронавирус. Тој рече...
БИЗЛАЈФ

Дали светот се доближува до 4-дневна работна недела?

Влатко Зорба
Откако Шпанија објави дека ќе тестира четиридневна работна недела како одговор на пандемијата на коронавирус, експертите велат дека ова може да биде показател за потрајна...
БИЗЛАЈФ

За време на пандемијата се работи и до три часа повеќе од дома

Влатко Зорба
Работата од далечина не само што носи некои придобивки за работниците, туку и за работодавците. За време на пандемијата, се покажа дека вработените, во просек,...