Стандард

Грција

КОМПАНИИ

Грчкиот туризам ќе помине пет пати полошо од економската криза во 2008 година

msp-admin
Компанијата Ernst & Young (EY) проценува дека загубата на грчкиот туристички сектор во 2020 година поради пандемијата ќе изнесува околу 10 милијарди евра. Во исто...
АНАЛИЗИ

Грција профитира од дисциплината стекната во долготрајната криза

msp-admin
По 10-годишната криза во Грција, се појавија знаци на економско закрепнување. Но, коронавирусот го наруши трендот. Здравствениот систем, кој беше исцрпен од години на штедење,...
АНАЛИЗИ

Грција сака да биде клучен играч во геостратешката игра со гасот за Европа

msp-admin
Два геостратешки енергетски сојузи вкрстуваат мечеви над Југоисточна Европа и Источниот Медитеран. Меѓу нив, тие планираат милијарди долари и конкурентни инфраструктурни проекти. И оние што...
АНАЛИЗИ

Грчката економија – феникс, но со едно крило

msp-admin
Опишувањето на грчката економија како феникс, воскреснатa од пепелта на кризата, е соодветна метафора за земја како Грција. Сепак, можеби е рано да се митологизира...