СТАНДАРД life

Пазар на труд

КОМПАНИИ

Закрепнувањето на пазарот на трудот во Велика Британија извесен за сите, освен за младите

Влатко Зорба
Во Велика Британија, бројот на вработени падна за 56.000 само во март годинава. Стапката на невработеност го достигна својот врв од 4,9 проценти во првиот...
ЕКОНОМИЈА

Прифатен Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот

Влатко Зорба
Денеска Владата на Република Северна Македонија го разгледа и прифати Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот...
КОМПАНИИ

Како ќе изгледа пазарот на трудот по пандемијата?

Влатко Зорба
Како ќе изгледа пазарот на трудот по пандемијата на коронавирусот е темата на последниот извештај на консултантската компанија „Мекинзи“. Извештајот се фокусира на влијанието на...
ЕКОНОМИЈА

ДЗР: Преземените мерки од институциите за справување со ризиците на пазарот на трудот не се доволно ефективни

Влатко Зорба
Државниот завод за ревизија изврши ревизија на успешност на тема „Владино планирање – Ефективност на владини мерки за справување со ризиците на пазарот на трудот...
КОМПАНИИ

Бајден најави мерки за опоравување на американскиот пазар на труд

Влатко Зорба
Џо Бајден во петокот објави дека ќе „дејствува брзо“ за да ги ублажи финансиските тешкотии на Американците предизвикани од пандемијата, повторувајќи ја подготвеноста за носење...
КОМПАНИИ

Парадоксална состојба на пазарот на труд во Австрија

msp-admin
Во Австрија постои парадоксална состојба на пазарот на труд, бидејќи покрај големата невработеност како резултат на кризата со коронавирусот, на многу компании им недостига потребната...
АНАЛИЗИ

Кои се предизвиците со кои се соочуваат жените на идниот пазар на трудот?

msp-admin
Предупредувачкиот звук се слуша со години: вештачката интелигенција ќе го трансформира пазарот на трудот. Разговорот во светот на технологијата сега се претвори во обид да...
КОМПАНИИ

Ангеловска: Поради пониското учество на жените на пазарот на труд, регионот губи 20 проценти од растот на БДП

msp-admin
Потребна е поголема вклученост на жените во носењето клучни политики, решителност да го рашират својот глас, искористување на потенцијалот на технологиите за нивна поголема инклузија...