СТАНДАРД life

Уредба

ЕКОНОМИЈА

Oбложувалниците бараат да се продолжи рокот на уредбата за онлајн-обложување

Берта Китинска
Од Асоцијација на спортски обложувалници реагираат дека утре истекува рокот на уредбата со која што на приредувачите на игри на среќа шест месеци имаа дадена...
ЕКОНОМИЈА

Oд понеделник почнуваат со работа хотелите: Нема послужување на шанк, на една маса со четири столици ќе седат максимум две лица

Владата донесе уредба со сила на закон која на сместувачките капацитети им дозволува да почнат со работа. Оние кои ќе отворат ќе мора да работат...
КОМПАНИИ

ОРМ: Уредбите од новите економски мерки да бидат усогласени со бизнисот

msp-admin
Најавениот трет пакет економски мерки за ублажување на штетите од кризата предизвикана од Ковид-19 пандемијата се очекува да има позитивно влијание врз стопанството. Ова е...
ЕКОНОМИЈА

Со уредба продолжен рокот во кој ќе се менуваат договорните услови на кредитите за 90 дена по вонредната состојба

Се продолжува рокот во кој банките и штедилниците можат да ги променат договорните услови на кредитните изложености на правните и физичките лица за 90 дена...
ЕКОНОМИЈА

Компаниите што ќе користат помош за исплата на плати три месеци не смеат да отпуштат работници

Работодавците што ќе користат помош за исплата на плати три месеци не смеат да отпуштат работници. Ваква измена на уредбата за субвенционирање на придонесите од...
ЕКОНОМИЈА

Пакет економски мерки: Каде и како може да се аплицира, помошта од 14.500 денари е за да секој добие плата

Берта Китинска
Главната мерка од економскиот пакет e директната помош од 14.500 денари месечно за секој вработен, за месеците април и мај, од сите фирми погодени од...
КОМПАНИИ

Предлогот за зголемување на акцизата на горивата оправдан за Владата

msp-admin
Министерката за финансии Нина Ангеловска вели дека би настојувале да го прифатат предлогот на Стопанската комра на Македонија за зголемување на акцизата на нафтата и...
ЕКОНОМИЈА

До крајот на мај работниците ќе мора да го искористат стариот одмор

Берта Китинска
На сила стапи Уредба за примена на Законот за работните односи за време на вонредна состојба, а новините се однесуваат на користењето на деновите од...