Стандард

Stefanija Kuzmanovska

ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: Барателите на работа да ги усогласат вештините со побарувачката на пазарот на труд

Stefanija Kuzmanovska
Преку обуки и креирање вештини кај младите, до поголема вработеност на младата популација во земјава. Вклучувањето на бизнис-секторот во креирањето на тие вештини, преку едукација,...
ЕКОНОМИЈА

Димитриеска-Кочоска денеска обвини дека не добива податоци за бројките на вработените

Stefanija Kuzmanovska
Дополнителната заменик-министерка за финансии Гордана Димитриеска Кочоска денеска обвини дека не добива податоци за бројките на вработените и за економските параметри. Според неа, тврдењата дека...
ЕКОНОМИЈА

Поддршка од 10 милиони евра за спортот

Stefanija Kuzmanovska
Вкупно 10 милиони евра годинава ќе бидат распределени на спортските федерации, клубови и индивидуални спортисти преку системот на спорстки ваучер за кој средствата се обезбедуваат...
ЕКОНОМИЈА

Макроекономските показатели во согласност со очекувањата

Stefanija Kuzmanovska
Макроекономските показатели главно се движат во согласност со очекувањата, а согледувањата за амбиентот за спроведување на монетарната политика се непроменети. Ризиците и понатаму постојат, оценува...
ЕКОНОМИЈА

Ангеловска: Мерките за сузбивање на сивата економија даваат резултати

Stefanija Kuzmanovska
Албанија ги препознава и сака да ги искористи успешните мерки за сузбивање на сивата економија кои ги применуваме. За мерката субвенционирање на придонесите за покачување...
ЕКОНОМИЈА

Американската компанија „Дура аутомотив системс“ гради две нови фабрики во Бунарџик

Stefanija Kuzmanovska
Американската компанија од автомобилската индустрија „Дура аутомотив системс“ денеска почна изградба на две фабрики во технолошко индустриската развојна зона Скопје 2. Во новите капацитети на...
ЕКОНОМИЈА

Во Собранието усвоен Законот за отпис на каматите и репрограмирање на долговите дадени на извршување

Stefanija Kuzmanovska
Отпишување на каматите за долгови дадени на извршување, кои граѓаните ги имаат кон државен орган, јавно претпријатие или установа на централно или локално ниво направени...
ЕКОНОМИЈА

Од Комората на сметководители бараат намалување на даночната стапка на сметководствените услуги

Stefanija Kuzmanovska
Да се намали даночната стапка на сметководствените услуги зашто во спротивно ќе нема кој да книжи и да поднесува завршни сметки, велат од Комората на...
ЕКОНОМИЈА

Исплатени 255 милиони денари субвенции за градинарски култури

Stefanija Kuzmanovska
Вкупно 254.782.603 денари денеска им се префрлени на 11.828 земјоделци за одгледување градинарски култури под контролирани услови, домати, пиперки и краставици. Како што соопштија министерот...