СТАНДАРД life

бесими

ЕКОНОМИЈА

Директните странски инвестиции од Италија во С.Македонија изнесуваат 107 милиони евра

Влатко Зорба
Директните странски инвестиции од Италија во С.Македонија изнесуваат 107 милиони евра, а како што посочија на денешната средба министерот за економија, Фатмир Бесими и италијанскиот...
ЕКОНОМИЈА

Бесими очекува економски раст годинава, догодина забрзување на растот

Влатко Зорба
Годинава нашата економија ќе се врати на патеката на економскиот раст, додека следната година ќе го достигне преткризното ниво. На среден рок, очекувам повисоки стапки...
ЕКОНОМИЈА

Бруто инвестициите бележат раст поради кредибилноста на влaдата, вели Бесими

Влатко Зорба
Министерот за финансии Фатмир Бесими на денешната прес-конференција направи пресек и на 2020 година и остварување на буџетот. -Мината година беше тешка за здравствениот, економскиот...
ЕКОНОМИЈА

Награда за медицинските лица и средства за вакцини со прераспределба во Буџетот

Влатко Зорба
Средства за еднократен надомест за сите медицински лица и помошен персонал во болниците кои ги третираат заболените од Ковид, како и средства за набавка на...
ЕКОНОМИЈА

Што е во фокусот на петгодишната Стратегија за реформа на даночниот систем

Влатко Зорба
Да се обезбеди поголема праведност во оданочувањето, подобра наплата на приходи, даночен систем кој ќе поттикне инвестиции и иновации а со тоа и економски раст,...
КОМПАНИИ

Бесими: Спроведување на стратегијата за економско заздравување и забрзан раст

msp-admin
Спроведување на стратегијата за економско заздравување и забрзан раст – SmartER growth, даночната стратегија, но и продлабочување на соработката во делот на СДИ, беа тема...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Стапки на раст од околу 5% може да се постигнат преку четири столба развојни политики

Влатко Зорба
Удвојување на растот, од просечната стапка од два до 2,5% во изминатите 10 години на просечна стапка од четири до 5% во наредниот период, може...
ЕКОНОМИЈА

Ребалансот усвоен, потребните средства ќе се обезбедат од домашни извори, најави Бесими

Берта Китинска
Спроведување на четвртиот пакет антикризни мерки е целта што треба да ја постигне ребалансот на буџетот што Владата го усвои вчера на седница, а е...
ЕКОНОМИЈА

Бесими: Финансиски ќе бидат поддржани вработените кои ги изгубија своите работни места

Берта Китинска
Со добра стратегија за економска соработка во регионот, инвестиции во регионалната инфраструктура, развој на соработката и трговијата, можеме да постигнеме синергија и да го забрзаме...
КОМПАНИИ

Бесими за вработувањата по етнички клуч: Ако може во Гугл извршен директор да биде Индиец…

msp-admin
Во програмата на Владата за 2020-2024 година има формулација во однос на тоа дека владата во соработка со приватниот сектор ќе го охрабри и ќе...