СТАНДАРД life

препорачуваме

ЕКОНОМИЈА

Македонија на чекор од регулирање на плаќањето и трговијата со криптовалутите?

Влатко Зорба
Дали во Р.С. Македонија наскоро ќе се регулира тргувањето со криптовалути? „Локално“ неофицијално дознава дека Народната банка на Македонија подготвува законска регулатива која ќе има...
АНАЛИЗИ

Како пандемијата ја смени светската економија? (инфографик)

Влатко Зорба
Пандемијата на коронавирус се прошири во сите земји во светот. Распространувањето на Ковид-19 ги ​​остави националните економии и бизниси сметајќи ги трошоците и владите кои...
БИЗЛАЈФ

Балкански проблем: Дали премногу доцна сфаќате дека чоколадото од 5 евра не е ефтино?

Влатко Зорба
Многу луѓе од Балканот имаат „проблем“ кога купуваат во еврозоната, бидејќи повеќето цени за нив изгледаат „мали“, што е особено случај во супермаркетите. Колку пати...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Пејоски: Стартапите лесно може да се адаптираат на промени, корона-кризата може да биде само двигател во правилна насока

Влатко Зорба
Верувам дека не постои компанија која што го нема почувствувано влијанието од корона-кризата, но колку што ваквите драстични промени во општеството имаат негативно влијание, истите...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Арсовска: Излезот од кризата ќе се случи побрзо доколку одлуките на институциите одговараат на потребите на граѓаните и стопанството

Влатко Зорба
Бараните мерки за економски спас се базираат на реалните потреби на стопанството кое се соочува со голем број предизвици. Важно е да се зачуваат работните...
ЕКОНОМИЈА

С. Македонија во 2020 година: 6 „црвени знамиња“ од извештајот на Енергетската заедница (инфографик)

Влатко Зорба
Како член на Енергетската заедница, Северна Македонија има обврска да усогласи одредени национални закони за енергетика, клима и животна средина со законодавтсвото на ЕУ. Секоја...
БИЗЛАЈФ

Што е ПЛАТА ЗА ЖИВОТ и зошто гигант за широка потрошувачка се одлучи да ја применува?

Влатко Зорба
Гигантот за широка потрошувачка Unilever се обврза дека секој работник кој ја снабдува компанијата со стоки и услуги ќе добие плата за живот (living wage)...
БИЗЛАЈФ

Кога ДОМАШНИТЕ АПАРАТИ се „пензионираат“? ТВ трае 9 години, мобилен ниту 2…

Влатко Зорба
Французите ја истражуваа издржливоста на уредите и открија дека повеќето се програмирани да се „пензионираат“ по одреден циклус на употреба. Повеќето уреди, според студија на...
АНАЛИЗИ

Кои се најголемите добитници и губитници на големиот план од стимулaции на Бајден?

Влатко Зорба
Новоизбраниот американски претседател Џо Бајден објави пакет стимулации од 1,9 трилиони долари и берзата не беше воодушевена. Пакетот може да биде премногу расипнички и професионалните...
АНАЛИЗИ

Нееднаквостите меѓу земјите создаваат и нееднаквости кај вакцините

Влатко Зорба
Глобалните разлики во пристапот до вакцините Ковид-19 предизвикуваат загриженост дека континуираното ширење на коронавирусот ќе создаде поопасни верзии на патогенот, ослабувајќи ги медицинските оружја и...