СТАНДАРД life

Германија

КОМПАНИИ

Германија значително го зголеми увозот на руски гас

Влатко Зорба
Германија во февруари увезла 63 проценти повеќе руски гас отколку во февруари минатата година, според податоците на руската федерална царина, пренесени од руските медиуми во...
БИЗЛАЈФ

Вработените во Германија сакаат да работат помалку

Влатко Зорба
Многу вработени во Германија би сакале да работат помалку, според податоците од студијата на институтот ИФО направена за независната фондација „Бертелсман Штифунг“. Во моментов, 50...
КОМПАНИИ

Планот за закрепнување на ЕУ доведен во прашање

Влатко Зорба
Планот за поттик на Европската унија за економско закрепнување од последиците од корона-кризата наиде на пречка, бидејќи пред германскиот Уставен суд беше покренато прашањето за...
КОМПАНИИ

Германците „трупаат“ пари на сметки

Влатко Зорба
На прв поглед, економската криза поради короната има парадоксална последица – многу германски граѓани имаат значително повеќе пари на своите сметки отколку пред една година....
КОМПАНИИ

КОРИСТЕНИТЕ АВТОМОБИЛИ може драстично да поскапат: Германија предлага нов закон

Влатко Зорба
Германија објави измени во Законот за гаранции, кои треба да бидат усогласени со директивата на ЕУ за продажба на стоки. Предлогот е инициран од Државната...
КОМПАНИИ

Добиваат по 270.000 евра, само за доброволно да ја напуштат работата

Влатко Зорба
Во последните неколку месеци, производителите на автомобили и трговските банки во Германија едноставно се натпреваруваа во презентирање на подобра програма за доброволно заминување на вработените,...
КОМПАНИИ

Германија и Норвешка нарачаа 6 подморници од ThyssenKrupp

Влатко Зорба
По долги преговори, Германија и Норвешка постигнаа договор за изградба на подморници во вредност од повеќе милијарди евра. Германија и Норвешка нарачаа шест подморници од...
КОМПАНИИ

Бизнисот во Германија: „Локдаунот“ на земјата ќе донесе бран од банкроти

Влатко Зорба
Одлуката на Германија да го продолжи „локдаунот“ поради коронавирусот, а особено затворањето на продавниците за време на велигденските празници, може да доведе до повеќе банкроти,...
КОМПАНИИ

Петина од компаниите во Германија стравуваат за опстанок

Влатко Зорба
Скоро една петтина од компаниите во Германија веруваат дека пандемијата претставува закана за нивниот опстанок, се вели во студијата на ИФО институтот за деловна клима....
КОМПАНИИ

Секој трет негувател во Германија сака да ја смени работата

Влатко Зорба
Според новото истражување, дури 32 проценти од луѓето во Германија кои се грижат за стари лица и болни размислуваат за промена на работното место. Причините...