Стандард

помош

ЕКОНОМИЈА

Европа испраќа 530 милиони евра, поддршка ќе добијат и земјите кандидати, но не и Македонија

Влатко Зорба
Европската комисија (ЕК) предложи пакет од скоро 530 милиони евра дополнителна финансиска поддршка во рамките на Фондот за солидарност на ЕУ. Помошта е наменета за...
КОМПАНИИ

Германија ја сопре ПОМОШТА за компаниите поради ЗЛОУПОТРЕБИ

Влатко Зорба
Германија привремено ја прекина финансиската помош за некои компании погодени од ограничувањата на коронавирусот, по откривањето на неколку сомнителни случаи на злоупотреба, објави Министерството за...
ЕКОНОМИЈА

Битиќи за ултиматумот на музичарите: Кога ќе бидат дел од формалната економија, многу полесно ќе им помогнеме

Влатко Зорба
„Има низа страни кои треба да бидат помогнати, на сите досега помогнавме согласно приликите. Секако, им понудивме да бидат дел од системот. За жал, зборуваме...
КОМПАНИИ

Британија подготви уште 5 милијарди фунти помош за компаниите

Влатко Зорба
Британскиот министер за финансии Риши Сунак ќе најави дополнителни пет милијарди фунти (околу 4,3 милијарди евра) за да им помогне на компаниите кои биле тешко...
БИЗЛАЈФ

Германските пивари бараат помош од владата

Влатко Зорба
Во отвореното писмо до владата во понеделникот, германските пивари побараа финансиска помош затоа што се во опасност од колапс поради наглиот пад на побарувачката во...
ЕКОНОМИЈА

Потпишан договор за државна помош со турската компанија „Пурпласт“

Влатко Зорба
Денеска во Владата беше потпишан договор за државна помош со турската компанија „Пурпласт“, која реализира инвестиција во Технолошко индустриската развојна зона Скопје. Договорот беше потпишан...
КОМПАНИИ

По падот на сообраќајот на најниско ниво во последните 25 години, европските аеродроми бараат помош

Влатко Зорба
Аеродромите во Европа повикаа на поголема финансиска поддршка за справување со кризата со коронавирус по 2020 година, поради падот на воздушниот сообраќај на најниско ниво...
ЕКОНОМИЈА

Голем дел од занаетчиите не можат да аплицираат на бескаматните кредитни линии на Развојна банка

Влатко Зорба
Во услови на криза од корона вирусот занаетчискиот сектор се соочува со многу предизвици. Занаетчиската комора Скопје, беше директно вклучена во креирањето на мерките кои...
ЕКОНОМИЈА

Ажурирана листата на работодавачите корисници на помош, кои не ја исплатиле минималната плата

Влатко Зорба
Ажурирана e анализата на неисплатена државна помош за месец декември за минимална плата од страна на работодавачите корисници на оваа помош, соопштија од Владата Во...