СТАНДАРД life

ПРЕТПРИЕМАЧ

ПРЕТПРИЕМАЧ

Арсовска: Излезот од кризата ќе се случи побрзо доколку одлуките на институциите одговараат на потребите на граѓаните и стопанството

Влатко Зорба
Бараните мерки за економски спас се базираат на реалните потреби на стопанството кое се соочува со голем број предизвици. Важно е да се зачуваат работните...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Креаторот на „Јандреевиот шприц“: Државата треба уште многу да работи на подобрување на системот за развој на иновациите и поддршка на иноваторите

Влатко Зорба
Седумнаесет годишниот прилепчанец Сашо Јандрески е еден од нашите најмлади иноватори и директор на проектот „МСМЈ – Јандреев Шприц“ кој е нова медицинска иновација во...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Миленковска: Многу граѓани, предводени од нивните политичари, не сакаат работите да се променат на подобро

Влатко Зорба
Државата треба да предводи функционален систем, за да се обезбедат реални и потикнувачки услови за сите деца и млади, вели Сара Миленковска, политологот, активист и...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Антевски: Нашите пари од буџетот треба да ги трошиме во македонското производство, тоа го прави секоја нормална држава

Влатко Зорба
Првиот човек на компанијата „Раде Кончар-ТЕП“, Горан Антевски не остава простор за дилема во проценките кои од компаниите ќе успеат да ја преживеат годинава. –...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Деспотовски: Македонија ќе им посака добредојде само на инвеститори со висок квалитет

Влатко Зорба
Првиот човек на ТИРЗ, Јован Деспотовски со поинаква и смела визија за начинот на „размрдување’’ на досегашната ситуација на не многу успешните обиди за привлекување...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Јаневски: Пандемијата ги покажа слабите страни на македонскиот туристички сектор

Влатко Зорба
Ако сакаме да ги опишеме состојбите во туристичкиот сектор во 2020 година тоа би го направил со споделување на повеќе статистички податоци односно – помала...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Штериев: Македонска берза е отворена за новини кои значат подобрување на понудата на пазарот и зголемување на опциите за инвестирање

Влатко Зорба
Оваа „локдаун“ година, и глобално и локално, беше одлична за берзите, вели во интервју за „Стандард“ првиот човек на Македонската берза, Иван Штериев. Анализите покажуваат...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Петрески: Владата да не брза со петти пакет антикризни мерки во услови кога реализацијата на четвртиот пакет не е потполна

Влатко Зорба
Владата да не брза со петти пакет антикризни мерки во услови кога реализацијата на четвртиот пакет не е потполна, вели Благица Петрески од институтот „Finance...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Бановски: Инвестициите во нови технологии ги намалија трошоците на производство и ја зголемија безбедноста на работниците

Влатко Зорба
Во година кога компаниите се бореа за гол опстанок, „Макстил“ постигна едни од најдобрите резултати, а успеа да добие и А интегрирана еколошка дозвола. „Во...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Муратовска: Посакувам во 2021 година да нема мито и корупција по главните транспортни коридори

Влатко Зорба
Транспортните компании платија висока цена за да опстанат и да ги задржат своите вработени во услови на пандемија на коронавирус. „Во сударите кои настануваа поради...