Таг : Избори

МАКЕДОНИЈА

Без проблеми се одвива гласањето на болните во шест општини од Југоистокот

Вкупно 1.369 болни и изнемоштени лица денес гласаат во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче. Гласањето се одвива без проблеми и според...
МАКЕДОНИЈА

Утре по 10-ти пат од осамостојувањето на државата ќе избираат пратеници во Собранието

Граѓаните на Северна Македонија на 15 јули по 10-ти пат од осамостојувањето на државата ќе избираат пратеници во Собранието. Предвремените парламентарни избори ќе бидат 23-то...
МАКЕДОНИЈА

ОДИХР: Оценка за изборите на 16 јули, се следи изборниот процес, кампањата и медиумите

Специјалната мисија за проценка на предвремените парламентарни избори во нашата земја на Канцеларијата за демократски институции и човекови права (ОДИХР) при ОБСЕ, ден по изборите...
МАКЕДОНИЈА

Втор ден гласање на предвремените парламентарни избори

Втор ден од гласањето за предвремените парламентарни избори. Гласаат болните, немоќните, хронично болните, затворениците, лицата во домашен притвор, во старските домови и шестмина внатрешно раселени...
МАКЕДОНИЈА

Koи одлуки ги носи Парламентот, каква моќ имаат пратениците?

Берта Китинска
Изборите претставуваат најосновна и единствена карактеристика на демократијата. Ниту еден друг режим не ја препушта одлуката за политичкото водство на оние коишто се првенствено засегнати од владејачкиот систем...
МАКЕДОНИЈА

ДИК прифати нови барања за набљудување на изборите

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната седница едногласно ги прифати барањата за акредитации за четири набљудувачи на предвремените парламентарни избори од Организацијата за зашита на...
МАКЕДОНИЈА

Во Кичево гласаа 32 заразени со КОВИД-19 и лица во самоизолација, тројца во Македонски Брод

Во Општинската изборна комисија Кичево за гласање на парламентарните избори се пријавиле 35 болни од Ковид-19 и лица во самоизолација, во општина Македонски Брод три...
Политика

Граѓаните може да пријават во Хелсиншки прекршување на избирачкото право

Влатко Зорба
Хелсиншкиот комитет за човекови права со оглед дека денеска почна гласањето за предвремените парламентарни избори ги известува граѓаните дека имаат можност да пријават евентуални прекршувања...
МАКЕДОНИЈА

Странски медиуми: Северна Македонија одржува избори во услови на корнавирусот

Северна Македонија организира парламентарни избори, во време на алармантен раст на бројот на случаи на заболени од коронавирусот во оваа мала балканска нација, наведуваат странските...
МАКЕДОНИЈА

Болните од Ковид-19 гласаат според посебен здравствен протокол

Денешното гласање на болните од Ковид-19 и на лицата кои се во самоизолација се одвива според посеебно утврден здравствен протокол за заштита. Правото на глас...