Таг : Рецесија

ЕКОНОМИЈА

ММФ: Светот веќе е во рецесија

Влатко Зорба
Директорката на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева изјави дека новиот коронавирус ја турна глобалната економија во рецесија и оти државите треба да одговорат со...
ЕКОНОМИЈА

Економијата број 1 во Европа насочена кон рецесија

Stefanija Kuzmanovska
Борбата против коронавирусот ја турка Германија во рецесија. „Проценките за тоа колку длабока ќе биде таа, во моментов е предмет на неизвесност. Разгледани се различни...
Анализи

„Њујорк Тајмс“: Зошто оваа рецесија ќе биде поинаква од претходните?

Stefanija Kuzmanovska
Во претходните финансиски кризи, централните банки ширум светот развија докажан пакет на алатки за спасување на националните економии. Па зошто не функционираат претходните интервенции и...
Компании и пазар

Глобалната економија се соочува со поголем проблем од евентуална рецесија

Влатко Зорба
Светската економија се наоѓа во дупка, од која нема да излезе доколку владите не направат радикална промена во нивните политики и начините на кои тие...