СТАНДАРД life

коронавирус

АНАЛИЗИ

Неправедниот даночен систем и короната дополнително ги ослабна сиромашните земји

Влатко Зорба
Економските последици од пандемијата дополнително ја влошија веќе тешката состојба на презадолжените земји. Многу веќе се несолвентни, а прашање е дали простувањето на долговите може...
ЕКОНОМИЈА

Од почетокот на пандемијата 18.174 граѓани останале без работа

Влатко Зорба
Директорот на Агенцијата за вработување, Абдуш Демири денес објави дека 18 174 лица до 31 јануари оваа година, останале без работа и тоа во периодот...
БИЗЛАЈФ

Хотелски работник отпуштен затоа што флертувал со лице во изолација

Влатко Зорба
Хотелски работник во Нов Зеланд, кој се користи како карантин, доби отказ за „несоодветно однесување“ со лице кое требало да биде во изолација. Според официјалните...
БИЗЛАЈФ

Светскиот туризам „пократок“ за 1,3 ТРИЛИОНИ ДОЛАРИ

Влатко Зорба
Минатата година беше најлоша во историјата на туризмот со пад на меѓународните пристигнувања за 74 проценти и загуба на приходите од извоз од туризам во...
ЕКОНОМИЈА

Коронавирусот ги направи повидливи проблемите со финансиите на македонските општини

Влатко Зорба
Коронавирусот ги направи повидливи проблемите со финансиите на македонските општини. Анализите на Центарот за економски анализи покажуваат дека во првите три квартали од 2020 година...
АНАЛИЗИ

Како пандемијата ја смени светската економија? (инфографик)

Влатко Зорба
Пандемијата на коронавирус се прошири во сите земји во светот. Распространувањето на Ковид-19 ги ​​остави националните економии и бизниси сметајќи ги трошоците и владите кои...
БИЗЛАЈФ

Словенија: 100.000 литри пиво со поминат рок

Влатко Зорба
Поради епидемијата на коронавирус, словенечките пиварници имаат најмалку 100.000 литри пиво со поминат рок на пазарот. Ова го објави Здружението на словенечки пивари и ја...
КОМПАНИИ

Хрватите штеделе за време на короната: Потрошиле дури 3,9 милијарди евра помалку од вообичаеното

Влатко Зорба
Од почетокот на корона-кризата до сега, поточно од 24 февруари 2020 година до 17 јануари 2021 година, граѓаните на Хрватска ги намалиле своите трошоци за...
КОМПАНИИ

Три групи работници најпогодени од корона-кризата

Влатко Зорба
Најголемите жртви на пандемиската криза на пазарот на трудот се привремени вработени, сезонски работници и неформални работници, покажува новата анализа на Евростат. Според податоците објавени...
КОМПАНИИ

Земја во која економијата е имуна на последиците од коронавирусот

Влатко Зорба
Југоисточна Азија може да покрие само 3% од светската копнена маса на картата, но нејзината големина не ја намалува нејзината економска моќ. ASEAN (Association of...