Стандард

АНАЛИЗИ

АНАЛИЗИ

Си ја мобилизира Кина за технолошка револуција

Влатко Зорба
За американските политичари, потенцијалот на Кина да доминира во технолошкиот сектор на глобалната економија претставува една од најголемите геополитички закани во следните неколку децении. Претседателот...
АНАЛИЗИ

Неправедниот даночен систем и короната дополнително ги ослабна сиромашните земји

Влатко Зорба
Економските последици од пандемијата дополнително ја влошија веќе тешката состојба на презадолжените земји. Многу веќе се несолвентни, а прашање е дали простувањето на долговите може...
АНАЛИЗИ

Нечистите алишта на модната индустрија

Влатко Зорба
Разгледувањето на модната и текстилната индустрија одблизу открива шокантни и загрижувачки вистини за нивните значајни негативни влијанија врз животната средина и општествената праведност. Од материјалите...
АНАЛИЗИ

Силен долар веќе не одговара на американските интереси

Влатко Зорба
Соединетите Американски држави треба да ја преиспитаат монетарната стратегија. Нашите лидери не сакаат да сфатат дека политиката за силен долар веќе не е во согласност...
АНАЛИЗИ

Биткоинот не може да ги замени банките

Влатко Зорба
Неколку часа во средата, дигиталните услуги, користени од Федералните резерви на САД за справување со трансферите помеѓу банките, останаа недостапни поради „грешка во работењето“. Во...
АНАЛИЗИ

Дигиталниот долар на ФЕД нема никаква врска со биткоинот

Влатко Зорба
Американскиот министер за финансии Џенет Јелен неодамна ја спомена идејата за создавање на таканаречен дигитален долар – нова форма на електронска валута што би го...
АНАЛИЗИ

Богатите земји повлекоа 18 трилиони долари заеми во 2020 година… и не се грижат како ќе ги вратат

Влатко Зорба
Владите во богатите земји позајмија 18 трилиони долари од пазарите во 2020 година, поставувајќи историски рекорд. Каматните стапки се исто така на историски ниски нивоа...
АНАЛИЗИ

Дали Ковид-пасошите овозможуваат или ја попречуваат слободата на движење?

Влатко Зорба
Бидејќи се повеќе светски влади размислуваат да воведат „Ковид-19“ пасоши и електронски сертификати за вакцинација, бројот на загрижени критичари расте. На прво место, активистите за...
АНАЛИЗИ

Пропаднатата европска економија ќе се разбуди загрижена за растот на цените

Влатко Зорба
Европските компании ќе се соочат со критичен избор – дали треба да го искористат очекуваниот пораст на деловната активност за да ги зголемат цените, пишува...